건강/건강정보

Vitamin-D 레벨과 수명 관련 연구논문

慈尼 Johnny 2011. 12. 24. 01:28

 

2011 년 12월 14일 메타-분석 이  American Journal of Clinical Nutrition 에 발표한 연구논문 자료 에 의하면

인체의 비타민-D 의 수치저하 는 사망율을 증가시킨다는 1.3 ~ 24년 간의 관찰결과 를 발표 하였습니다

 

연구결과 에 의하면 지난 24년간 남녀 45세~80세 총 62,548 명의  비타민-D 의 혈청레벨 을 관찰 하였으며 이 관찰 기간중  

관찰 대상자중  5,562 명 이 사망 하였습니다 

 

이 관찰 분석 연구결과에 따르면 비타민-D 혈청레벨이 높은 사람군 을  낮은군 사람들의 사망율과 비교 하였을경우 높은군의

사망위험율이  29% 나 낮았읍니다   

 

세분화 하면 비타민-D 의 혈청레벨 약 27.5 나노몰/리터 을 기준으로 레벨이 각각 12.5, 25, 50 몰 높아질때 마다

사망위험율 이 각각 14%, 23% 31% 낮아졌습니다 . 그러나 87.5몰 이상  레벨이 높은것 에는 더이상 사망율 감소변화는 없었습니다.

 

수명에 관련된 비타민 D의 메커니즘은 분명 아니지만, 저자는 인간 비타민 D 결핍은 심혈관 질환,  암, 제2 형 당뇨병 과

호흡기 감염과 질병에 관련 이 있고  또한, 비타민 D 는 긍정적으로 염색체의 끝부분을 보호하고 노화 기간 단축 telomeres 의

길이와 관련 이 있다고 말합니다 .

"요약하면 ,  메타- 분석 결과 비타민-D의 혈청 농도가  75- 87.5 nmol / L  가 바람직하다는 것을 주장하며 

아울러 저자는 현재 많은 성인이 비타민-D 의 농도가 25 몰 레벨 조차 미달 하기 때문에 시급히 비타민 D의 보완이

 일반 인구 사망률의 위험을 줄일 수 있는지 여부를 조사하기 위한 연구가  필요 하다고 결론 내립니다

 

기사 번역제공  : 미국직송 건강식품  아이헬스라이프 www.iHealthLife.com 

 

 

Meta-analysis associates reduced vitamin D levels with greater risk of dying over follow-up periods of up to 27 years

 

Meta-analysis associates reduced vitamin D levels with greater risk of dying over follow-up periods of up to 27 years

Tuesday, December 20, 2011. The results of a meta-analysis published online on December 14, 2011 in the American Journal of Clinical Nutrition reaffirm an increased risk of all-cause mortality over follow-up periods ranging from 1.3 to 24 years in association with having reduced serum levels of vitamin D.

For their review, Sara Gandini of the European Institute of oncology and her associates selected 14 prospective cohort studies in which serum 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] levels were determined for a total of 62,548 men and women with an average age of 45 to 80 years. Over the studies' varying follow-up periods, 5,562 deaths occurred.

When the studies were analyzed according to highest versus lowest vitamin D levels, a 29 percent lower average risk of dying was observed for those whose levels were highest. A separate, nonlinear analysis of 11 studies which utilized approximately 27.5 nanomoles per liter(nmol/L) 25-hydroxyvitamin D as the reference range found reductions of 14, 23 and 31 percent in association with increases of 12.5, 25 and 50 nmol/L above this level, however no further reduction in mortality was associated with increases of 87.5 nmol/L. (An increase of 87.5 nmol/L above the reference range of 27.5 nmol/L equals 115 nmol/L which is equivalent to 46.1 nanograms per milliliter.)

Although the mechanism of vitamin D involved in life span is not clear, the authors mention that mice in which the vitamin D receptor has been knocked out exhibit cardiovascular and metabolic disturbances and have shorter lives than normal mice. Vitamin D deficiency in humans has been associated with cardiovascular disease, cancer, type 2 diabetes and respiratory infections and diseases. Additionally, vitamin D levels have been positively associated with the length of telomeres, which protect the ends of the chromosomes and shorten during aging.

"In summary, this meta-analysis of prospective cohort studies offers further support that concentrations of 75–87.5 nmol 25(OH)D/L are desirable," the authors conclude. "Because many adults do not achieve this 25(OH)D value, large prospective randomized trials are urgently needed to investigate whether vitamin D supplementation is able to reduce mortality risk in the general population."